Interview

Docent aan het woord: Bart Hoekendijk – mboRijnland, Gouda

Maak kennis met Bart Hoekendijk, docent Autotechniek bij mboRijnland en coördinator van een Europees samenwerkingsproject met zeven autotechniekscholen. In dit interview vertelt hij hoe hij Seldenthuis Educatie inzet om zijn lessen te verrijken, studenten te motiveren en het onderwijs toekomstbestendig te maken.

Wat betekent Seldenthuis Educatie voor jou in je werk als docent Automotive?
Seldenthuis Educatie ontzorgt en verzorgt een belangrijk aspect van ons onderwijs: In eerste instantie zorgen zij voor een naadloze koppeling/transfer tussen praktijk en theorie. Door de leermiddelen die zij leveren kan ik als docent een praktische toepassing van onderwijs opzetten waar tegelijkertijd een enorm sterk theoretisch aspect in zit.
Daarnaast leveren zij up-to-date leermiddelen die ons als docenten in staat stellen om ons onderwijs actueel te houden.
Ook de mogelijkheid tot het volgen van technische trainingen die aangepast zijn voor onze beroepspraktijk en wensen is heel waardevol.
Naast dit alles is Seldenthuis Educatie een altijd te bereiken partner die mee kan denken in bijna alle onderwijs-aspecten.

Seldenthuis Educatie streeft naar een korte voor- en nazorg, zodat je als docent optimaal de leerling kan begeleiden.
Ervaar je dat in het gebruik? En zo ja, hoe?
Dit ervaar ik zeker.
Onlangs is bijvoorbeeld de geprepareerde Volvo XC90 geleverd met een technische training. Door deze hands-on training ben ik in staat om direct het onderwijsmateriaal in te zetten in mijn lessen.
Ook zijn zij altijd bereid om ondersteuning te bieden wanneer we een vraag hebben over het materiaal.

Wat maakt het materiaal van Seldenthuis Educatie leuk, makkelijk en motiverend?(voor zowel student als docent)
De actualiteit van het materiaal, de leermiddelen zijn altijd afgestemd op de huidige vraag binnen automotive onderwijs. Ook zonder een specifieke vraag ontwikkelen zij leermiddelen die zeer gewenst zijn voor ons onderwijs. Wat dat betreft is een nieuwsbrief een mooie bron om bij te houden wat zij allemaal ontwikkelen en kunnen leveren. De lay-out en opmaak van de digitale opdrachten en handleidingen zijn heel toegankelijk en prettig qua leesbaarheid.
De manier van vragen stellen en feedback geven in opdrachten is heel motiverend en verhelderend.

Wat waardeer je het meest aan de samenwerking met Seldenthuis Educatie?
De korte lijnen en toegankelijkheid.
Ik voel mij altijd welkom op de locatie en wordt direct geholpen wanneer ik via mail of telefoon contact opneem. Het personeel heeft stuk voor stuk veel kennis van de automotive sector en van onderwijs. Daarnaast kan ik het enorm waarderen dat zij nagenoeg alles binnen eigen bedrijf kunnen produceren en dus binnen afzienbare tijd.

 

Bart Hoekendijk, docent aan het mboRijnland Gouda, over de leermiddelen van Seldenthuis Educatie.

“Seldenthuis Educatie maakt praktijkgericht lesgeven écht mogelijk.”

Zijn er voorbeelden van situaties waarin Seldenthuis Educatie met jou meedacht of extra betrokken was bij een specifieke vraag?
Meerdere!
Bijvoorbeeld een ombouwproject van een conventionele tuktuk naar elektrische aandrijving.
Seldenthuis Educatie heeft meegedacht in keuzes voor componenten en assisteert met het inleren van de controller.

Maar ook de ombouwvraag voor een waterstof -voertuig dat aan ons geschonken is door een partnerbedrijf.
Seldenthuis Educatie heeft op locatie meegedacht met de wensen, vervolgens bieden zij oplossingen en adviezen voor het ombouwen van dit voertuig tot onderwijslesmiddel.
Zij zijn in staat om de preparatie van ieder gewenst voertuig of component te ontzorgen en geheel naar wens uit te voeren.

Ook binnen onze internationale activiteiten zijn zij bereid om hulp te bieden. Momenteel starten wij een internationaal project op om moderne productietechniek binnen automotive te onderzoeken met meerdere Europese autotechniek -scholen en bedrijven. Voor dit project heeft Seldenthuis Educatie aangeboden om onze bedrijfspartner te zijn om informatie en kennis te leveren dat aansluit bij het project.

Hoe ervaar jij het gebruik van motormanagement motor 1KR? Heb je daar concrete voorbeelden van uit je lessen?
Met het opzetten en ontwerpen van lessen ben je als docent altijd op zoek naar de afstemming met de beroepspraktijk.

Bij lessen gericht op motormanagement is dit lastiger gezien de werkzaamheden die studenten hieraan uitvoeren binnen de bedrijven.

Vaak worden componenten of systemen die storing geven uitgewisseld of is de oplossing van een probleem al voorhanden.
De studenten gaan door deze handelingen niet erg diep in op de werking van componenten of systemen.
Door tijdens mijn lessen de 1KR motor op bok met motormanagement opdrachten in te zetten kan ik de transfer van theorie naar praktijk gemakkelijk maken.
De studenten werken aan hun technische kennis en vaardigheden op hetzelfde moment.
Naar mijns inziens is dit de ideale manier van lesgeven.
Als ik zulk lesmateriaal zelf zou moeten ontwerpen en bouwen houd ik geen tijd over om les te geven of studenten te begeleiden.

Hoe reageren jouw studenten op het gebruik van motormanagement motor 1KR ? Wat merk je daarvan als docent tijdens de lessen?
Ik merk aan studenten dat zij tijdens het maken van de opdrachten veel aha momenten ervaren. Na het aanbieden van de theorie is de student nog niet in staat om de informatie eigen te maken. Op het moment dat zij zelf aan het meten en experimenteren zijn, kunnen ze de kennis en vaardigheden tot zich nemen en plaatsen binnen hun eigen ervaringen. Vaak ontstaan er mooie leergesprekken tijdens het maken van de opdrachten en zie je als het ware de kennis landen.

Zou je dit leermiddel aanbevelen aan collega’s of andere scholen? Waarom wel of niet?
Absoluut, niet alleen het leermiddel motormanagement 1KR, de hele samenwerking met en werkwijze van Seldenthuis Educatie is een verrijking voor het automotive onderwijs. Als docent ben je altijd bezig en blijft er weinig tijd over voor het ontwikkelen of verbeteren van lesmateriaal. Seldenthuis Educatie ontzorgt dit aspect en denkt altijd mee met de specifieke wensen van een school.

Hoe zie jij de toekomst van het techniekonderwijs? En welke rol zou Seldenthuis Educatie daarin volgens jou kunnen blijven spelen?
Ik zie een grote meerwaarde in het loslaten van theorie onderwijs en het invoeren van zoveel als mogelijk praktijk- en practicumonderwijs. Inmiddels bieden wij dit aan al onze studenten (zowel BBL als BOL) in verschillende mate aan. De studenten reageren hier enorm positief op.
Om dit vorm te kunnen geven zijn we afhankelijk van ons lesmateriaal. Seldenthuis Educatie kan ons als school hier bij helpen en adviseren.

 

Meer weten over dit leermiddel of één van onze andere uitdagende leermiddelen?

Download hieronder het productblad, bekijk de video van dit leermiddel of bekijk ons hele aanbod.